wtorek, 23 października 2012

Pomysł na nietypowe finger food, czyli roladki z cukinii


Przyjmowanie gości jest sztuką. Nie jest to sztuka łatwa, ale zawsze przyjemna i dająca duża satysfakcję z wykonanej pracy. Uwielbiam przyjmować gości, i tak samo zawsze zwracam uwagę jak sama jestem podejmowana przez innych. Wiele osób twierdzi, że nie ma odpowiednich warunków do przyjmowania gości, a to, że brak stołu, albo brak czasu na wcześniejsze przygotowania. Niestety należę do osób, które nie posiadają ogromnego stołu, przy którym można ugościć np. 6 osób.Co gorsza nie mam w mieszkaniu za wiele miejsca, aby go postawić. :-) Czy to oznacza, że przyjmując gości mam zamawiać pizzę i nie zawracać sobie głowy przyrządzeniem czegoś pysznego? O nie! :-) Bardzo lubię podejmować przyjaciół, również jakimś daniem wymagającym ewolucji sztućcami, ale patrząc na moich gości usiłujących zjeść posiłek w pozycjach ekwilibrystycznych :-) przy bardzo niskim stole, stwierdziłam, że ograniczę się do przystawki i deseru, i tym samym wprowadzę, więcej tzw. finger food (czyli przekąsek na "jeden kęs"). Dzisiejsze roladki z cukinii są idealną mini przekąską, ciekawą odskocznią od typowych koreczków czy mini kanapeczek.
Pomysł zaczerpnięty z ukochanej Kwestii Smaku, doskonale wpasowuje się w atmosferę domowych przyjęć.



Przepis:

Cukinia
kuleczki mozzarelli
suszone pomidory
świeża bazylia
bagietka
oliwa z oliwek (polecam tą z pomidorów suszonych)
świeżo mielony pieprz i sól

Akcesoria:

Obieraczka do warzyw (Czy ona ma jakąś fachową nazwę? ;-) )
Pędzelek kuchenny 

Cukinię myjemy, oszuszamy i obieramy od góry do dołu, aż skończy się zielona skórka i trafimy na nasiona. Uzyskane w ten sposób płaty cukinii odkładamy na osobny talerz, smarujemy oliwą z oliwek (lub tą z pomidorów suszonych - polecam), posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Rozgrzewamy patelnię (może być grillowa lub zwykła) bez tłuszczu, układamy na niej cukinię i obsmażamy z każdej strony ok.30 sekund.
Gotową odkładamy na talerz. Kuleczki mozzarelli przekrajamy na pół, podobnie z pomidorami suszonymi.  Na środku talerza układamy, dwa płaty gotowej cukinii, na skraju kładziemy mozzarellę, połowę suszonego pomidora i liść bazylii, zawijamy.


Gotowe roladki układamy na małej kromce bagietki.Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 C, na 5 min. Polecam zrobić to w momencie, kiedy goście dzwonią do drzwi. :-) Podawać ciepłe.


8 komentarzy:

  1. Wygląda całkiem apetycznie :)

    ulubiony kolega .

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ta obieraczka musi byc nieruchoma?? bo ja posiadam ruchoma i nigdy te plasterki mi sie nie chca ukroic???
    kama

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam obierać ruchomą, więc nie mam porównania. Spróbuj kroić zwykłą i mocno przyciskać ją do cukinii w trakcie obierania. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. No wyglądają bosko. Mają moją ukochaną cukinię. A więc będzie to party starter moich urodzin !

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonały wybór. Ps. Wszystkiego najlepszego! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki fajny pomysł :) Z niewielu składników taka apetyczna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tamarko...AJ LOW JU :D
    Jestyes najlepsza! :***
    ada

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...