Myślę, że wiele osób w jakimś okresie swojego życia czuje,
że aby się lepiej poczuć powinno zrzucić kilka kilogramów. Motywacją mogą być
zbliżające się ważne wydarzenia w naszym życiu, czy po prostu potrzeba włożenia
starych jeansów z czasów licealnych. Mając silne postanowienie wytrwania, rzucamy
się w wir przeróżnych diet, kuszących bardzo szybkim spadkiem wagi. Waga jak
szybko spada, tak szybko wraca, a my zostajemy z poczuciem wewnętrznej klęski.
Znowu przybywa nam kilogramów, pogarsza się samopoczucie i wyniki badań, więc
szukamy następnej diety… Jak przerwać to błędne koło? Trzeba przestać się
odchudzać, a zacząć jeść. I to jeść smacznie, zdrowo i to co lubimy…
Niemożliwe? A jednak
.
.
Od kilku lat interesuję się wpływem jedzenia na nasze życie, samopoczucie i zdrowie. Dzisiaj mogę powiedzieć, że gotowanie i jedzenie to moja pasja. Kuchnia kojarzy mi się z miejscem magicznym, w którym możemy wyczarować niesamowite smaki, a następnie pokazać je naszym najbliższym. Warto jest zmienić nastawienie do kuchni, wyzwolić się z okowów schabowego i tłuczonych ziemniaków, a gotowanie przyjdzie nam z prawdziwą przyjemnością. Ulubiona muzyka, kubek aromatycznej herbaty czy schłodzonego chardonnay, i zdrowa kuchnia pełna nowych inspirujących smaków – nie uwierzę, że w takiej atmosferze można się nie zakochać w gotowaniu.
Przechodząc do konkretów, nakreślę kilka „zasad” panujących
w mojej kuchni i w… życiu. :-)
1) Warzywa i owoce – absolutnie niezbędne, warzywa
do każdego posiłku, owoce ze względu na obecność cukru – fruktozy, raczej tylko
do południa.
2)
Zdrowe węglowodany :
·
Pieczywo pełnoziarniste ( Uważaj na to „udające
pełnoziarniste”, czyli białe barwione karmelem.)
·
Kasze (Ile jesteś w stanie wymienić? Jest ich
dużo więcej, i są przepyszne, o walorach zdrowotnych nie wspominając.)
·
Płatki owsiane, otręby, musli (najlepsze zrobione samodzielne, bez
zbędnego syropu glukozowo- fruktozowego i innych dodatków)
·
Mąki pełnoziarniste: gryczana ( polecam do
naleśników :-) )
, żytnia, orkiszowa i wiele innych
·
Ryże :-)
od basmati po jaśminowe.
·
Makarony pełnoziarniste
3)
Źródła zdrowych tłuszczy: Oliwia z oliwek , olej
rzepakowy, lniany ; orzechy.
4)
Źródła zdrowego białka: Nie jestem typowym mięsożercą, osobiście
wybieram drób, dla mojego męża przygotowuję wszystkie rodzaje miesa (poza
wieprzowiną, co do której aspektów zdrowotnych nie jestem przekonana. :-) [wyjątek polędwiczki
wieprzowe]), rośliny strączkowe.
5)
Pamiętamy o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Za każdym razem gdy masz ochotę no Colę pomyśl, że ludzie używają jej do
usuwania rdzy. ;-)
6)
Spożywamy cztery do pięciu posiłków dziennie.
Mniej więcej co trzy godziny, jeśli mamy problem z utrzymywaniem stałych pór
posiłków, polecam ustawienie przypomnienia co trzy godziny w telefonie.
7)
Wybierajmy jedzenie jak najmniej przetworzone,
czytamy opakowania. Kupujmy świadomie wybierając to co dla nas najlepsze. Np.
jeśli mamy możliwość kupienia ekologicznych jaj od „szcześliwych kur” , nie
wahajmy się. Owoce i warzywa w miarę możliwości kupujmy na targu bądź w
pobliskim warzywniaku, przy okazji wspomagamy lokalną przedsiębiorczość. :-)
8)
Jedzmy sezonowo. Wybierajmy owoce i warzywa
naturalnie występujące w danym sezonie, daje nam to większe prawdopodobieństwo
nie stosowania do ich uprawy chemicznych środków.
9)
Nie daj się zwariować i odnajdź swój własny
złoty środek.
Jeśli masz ochotę na czekoladę czy frytki od czasu do czasu zjedz je i nie miej
wyrzutów sumienia.
http://pinterest.com/ |
Zdrowy styl życia to nie tylko kuchnia, to również regularna aktywność fizyczna, dbanie o organizację swojego czasu, uporządkowanie przestrzeni w której mieszkamy, oraz relacji z najbliższymi osobami.
Powodzenia! :-)
zgadzam w się w 100% :)
OdpowiedzUsuń