Nic nie świadczy o Nas tak dobrze, jak czysty, idealnie zorganizowany dom. Porządkowanie rzeczy w pudłach, pudełkach, pudełeczkach, słoiczkach i innych cudach jest jedną z moich ulubionych domowych czynności. Uwielbiam funkcjonować w miejscu, gdzie każda rzecz ma swoją przestrzeń, i kiedy wyciągnę po nią rekę znajduje się na miejscu do niej przypisanym. :-)
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami moim sposobem na organizację produktów sypkich(np. makaron, mąka, cukier itp.) w kuchni.
Pojemniki poza walorem praktycznym mają tą zaletę, że pięknie wyglądają w kuchni, o kwestiach higienicznych nie wspomnę.
Moim zdaniem nie są elementem, na który warto wydawać majątek, chociaż oczywiście jest to sprawa indywidualna. :-) Najważniejszym kryterium przy wyborze jest to aby miały chociaż jeden element przezroczysty, przez który możemy zobaczyć to co jest w środku. Kiedy z kuchni korzysta więcej niż jedna osoba (np. gdy Wasz mąż potrafi gotować :-) ), dobrym rozwiązaniem jest podpisywanie zawartości wraz z uwzględnieniem daty przydatności do spożycia.
Z oczywistych oczywistości :-) musimy pamiętać, aby po zakupie wszystkie pojemniki dokładnie wyparzyć i umyć.
Moje ulubione pojemniki na makaron, są bardzo praktyczne, ładne i niedrogie.Dozownik umieszczony na górze, umożliwia nam wysypywanie makaronu bez konieczności otwierania całego pudełka.
Inne sypkie produkty spożywcze typu mąka czy cukier trzymam w zwykłych pudełkach, nie przeznaczonych stricte jako organizery, ale doskonale tą funkcję spełniających.
A w środku.... :-)
Jak widać od ilości pojemników może Nam się zakrecić w głowie... ;-)
Innym przykładem jest mój ulubiony szczelny pojemnik na sucharki lub kruche ciasteczka. :)
I na koniec wszystkie pojemniki w swoim naturalnym środowisku. :-)
Gdzie kupilas te lustrzane??
OdpowiedzUsuńHome&You, ale to było jakieś 2 lata temu. :-)
OdpowiedzUsuń