czwartek, 4 października 2012

Kura z curry :-)


  Podążając za Waszymi sugestiami postanowiłam  zamieścić przepis na danie obiadowe z mięsem. Jest wiele osób ( w tym mój mąż ;) ), które bez miesa nie wyobrażają sobie sycącego obiadu. Przepis znaleziony na ukochanej Kwestii Smaku, jest doskonałym przykładem szybkiego, prostego i pysznego dania. Nie używamy do niego gotowego curry, którego nie kupuję ze względu na obecność wzmacniaczy smaku. Marynatę curry przygotowujemy sami za pomocą przypraw, świeżego imbiru i czosnku.

  Nie byłabym sobą gdybym trochę nie zmodyfikowała oryginalnego przepisu. :-) ( http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/curry_z_kurczakiem_dynia/przepis.html ). Zrezygnowałam z mleczka kokosowego, i trochę zmieniłam sposób przygotowywania. Polecam z dodatkiem ryżu pełnoziarnistego lub kaszy jęczmiennej.

Przepis:

2 pojedyncze piersi kurczaka
200 - 300 g dyni
2 pomidory
125 ml sosu pomidorowego, passaty
ryż pełnoziarnisty lub kasza jęczmienna do podania

Marynata Curry: 

sól i pieprz
1/2 lub 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka drobno startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
szczypta mielonego cynamonu
1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie:

1)  Piersi opłukać, dokładnie osuszyć i oczyścić z kostek, błonek oraz skórek. Pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, natrzeć składnikami marynaty: mieszanką ostrej papryki i kurkumy, imbiru, czosnku, cynamonu, oliwy i pasty curry jeśli jej używamy. Odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 1 godzinę, lub dłużej, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso należy ocieplić w temperaturze pokojowej.
2) Odkroić skórę z dyni, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w 1 cm kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki.


3) Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, posmażyć kurczaka, następnie przełożyć do garnka z grubym dnem.Następnie na tej samej patelni podsmażyć dynię, aż do lekkiego zarumienienia.


4) Przełożyć dynię do garnka z kurczakiem, zalać przecierem pomidorowymi gotować ok.3-4 min, pod koniec gotowania dodać świeże pomidory. Doprawić solą i pieprzem, oraz ewentualnie odrobiną tabasco.
Podawać z ryżem pełnoziarnistym lub kaszą jęczmienną.
Uwaga gorące! :-)


Prosty. sposób na szybki, zdrowy obiad z wykorzystaniem dynii.



SMACZNEGO ! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...