piątek, 26 października 2012

Chrupiąca bagietka z gorgonzolą, gruszką, rucolą i prażonymi orzechami


Dzisiaj kontynuacja zabawy z połączeniem smaków gruszki i gorgonzoli.Na pomysł nietypowych kanapek wpadłam gotując penne( przepis wczorajszy).Ich skład jest właściwie taki sam, różnią się jedynie sposobem wykonania. Jestem bardzo zadowolona z ich smaku, są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. :) Gorąco polecam!


Przepis: (2 porcje)

Połowa bagietki
dojrzała gruszka
kilka plastrów sera gorgonzola
garść rucoli
orzechy włoskie (wczesniej rozdrobnione)
pół łyżeczki miodu


Dressing miodowo-balsamiczny

4 łyżki octu balsamicznego
pół łyżeczki miodu


Nagrzewamy piekarnik do 200 C.(możemy też podpiec bagietkę w tosterze). Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w dość cienkie plastry, tak samo postępujemy z gorgonzolą. Następnie plastry przekrajamy na pół, tak aby postały małe półkoła i układamy na nich gorgonzolę.Wkładamy przekrojoną na pół połowę :) bagietki do piekarnika.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy ocet balsamiczny, odparowujemy przez chwilę(doslownie-30 sek.), po odparowaniu dodajemy miód, sól, swieżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Do sosu wkładamy gruszki z gorgonzolą i podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok 3 min.



Kiedy bagietka jest już chrupiąca, wyjmujemy ją z piekarnika ostudzamy i smarujemy oliwą z oliwek (oczywiście po stronie przekrojonej).


Następnie układamy na niej umytą i osuszoną rucolę, i zabieramy się za prażenie orzechów. Rozgrzewamy patelnię wrzucamy pokruszone orzechy, po 1 min dodajemy miód, dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez ok. 1-2 min.Delikatnie przekładamy gruszki z gorgonzolą z patelni, układamy na rucoli, na koniec posypujemy prażonymi orzechami w miodzie.
 Smacznego!

Smacznego! :-)

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...