środa, 3 października 2012
Owsianka z jabłkiem, miodem i cynamonem.
Uwielbiam owsianki. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy mam ochotę na coś ciepłego i aromatycznego.
Dzisiejsza wersja ze świeżym jabłkiem ,cynamonem, przełamana słodyczą miodu, jest jedną z moich ulubionych wariacji na temat owsianki. Płatki owsiane zawierają cenne aminokwasy, są doskonałym źródłem błonnika, jak i również magnezu, żelaza i witamin. W połączeniu z mlekiem, i świeżym jabłkiem mogą śmiało konkurować o tytuł "śniadania doskonałego".
Przepis:
6-7 łyżek płatków owsianych górskich
1/2 dużego jabłka
1/2 szklanki mleka 2% tłuszczu
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
Płatki zalewamy wrzącą wodą, do poziomu płatków. Odstawiamy.( na ok.7-10 min.) W czasie kiedy płatki pęcznieją ścieramy jabłko na tarce o dużych oczkach oraz podgrzewamy mleko z miodem. Do gotowych płatków dodajemy jabłko, szczyptę cynamonu i zalewamy gorącym mlekiem.
SMACZNEGO! :-)
Są różne metody przygotowywania płatków.Możemy je dzień wczesniej zalać wodą, i odstawić na noc albo zamiast zalewać je wrzącą wodą możemy zalać je gorącym mlekiem.
Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie swój złoty sposób na płatki owsiane. :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz