środa, 3 października 2012

Owsianka z jabłkiem, miodem i cynamonem.


   Uwielbiam owsianki. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy mam ochotę na coś ciepłego i aromatycznego.
Dzisiejsza wersja ze świeżym jabłkiem ,cynamonem, przełamana słodyczą miodu, jest jedną z moich ulubionych wariacji na temat owsianki. Płatki owsiane zawierają cenne aminokwasy, są doskonałym źródłem błonnika, jak i również  magnezu, żelaza i witamin. W połączeniu z mlekiem, i świeżym jabłkiem mogą śmiało konkurować o tytuł  "śniadania doskonałego".

Przepis:

6-7 łyżek płatków owsianych górskich
1/2 dużego jabłka
1/2 szklanki mleka 2% tłuszczu
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu

Płatki zalewamy  wrzącą wodą, do poziomu płatków. Odstawiamy.( na ok.7-10 min.) W czasie kiedy płatki pęcznieją ścieramy jabłko na tarce o dużych oczkach oraz  podgrzewamy mleko z miodem. Do gotowych płatków dodajemy jabłko, szczyptę cynamonu i zalewamy gorącym  mlekiem.
SMACZNEGO! :-)

Są różne metody przygotowywania płatków.Możemy je dzień wczesniej zalać wodą, i odstawić na noc albo zamiast zalewać je wrzącą wodą możemy zalać je gorącym mlekiem.
Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie swój złoty sposób na płatki owsiane.  :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...