poniedziałek, 15 października 2012

Odczarowujemy komosę ryżową

   

Jakie było moje zaskoczenie kiedy przeczytałam, że rok 2013 został uznany przez ONZ "Międzynarodowym rokiem komosy ryżowej." Komosa ryżowa (quinoa) jest bogatym źrodłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Jest źródłem wapnia, żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B, potasu, cynku, oraz błonnika pokarmowego.   Dzisiaj jeden z moich sposobów na komosę, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.Tak przygotowana quinoa doskonale smakuje na ciepło i na zimno, jako danie główne, oraz jako dodatek do mięsa.
Komosę przyrządzamy zalewając ją osoloną wodą w proporcji 2:1 (dwie częsci wody na jedną część kaszy).Następnie zagotowujemy wodę z komosą, gotujemy ok. 9-10 min, i odstawiamy pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę.

Przepis:

150 g. komosy ryżowej
3 średnie papryki
2 cukinie
bakłażan
czosnek
świeża mięta
oliwa z oliwek
sok z cytryny lub ocet balsamiczny



Przygotowujemy komosę (wg. przepisu powyżej). Warzywa myjemy, i kroimy w dość drobną kostkę.


Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wyciskamy ząbek czosnku i dusimy cukinię na średnim ogniu.Przygotowaną przekładamy do średniego garnka, następnie tak samo postępujemy z bakłażanem i papryką. Mieszamy wszystkie warzywa w garnku, dodajemy komosę. Siekamy świeżą miętę i dodajemy do potrawy.Dodajemy dwie łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny.Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Doskonale nadaje się jako samodzielne danie, albo dodatek do mięsa.

Udanych eksperymentów z komosą!
Quchnia pełna Quinoa

3 komentarze:

  1. z tych proporcji wynika porcja dla 2 osob??

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że przygotowana porcja wystarczy spokojnie dla 4 osób.

    OdpowiedzUsuń
  3. o bannerek do akcji pod wpisem proszę :)
    bardzo fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...