Chyba każdy z Nas uwielbia szarlotkę i niesamowity zapach, który roztacza podczas pieczenia. Dzisiejsze crumble jest idealną, zdrową alternatywą, dla ukochanego ciasta. Przepis odkryłam oglądając (oczywiście podczas gotowania ;) ) Kuchnia Tv, a konkretnie program " Good Chef, Bad Chef".
Jako produkt "uboczny" otrzymałam zagęszczony sok jabłkowo-gruszkowo-pomarańczowy, który po rozcieńczeniu pełni rolę soku ze świezych owoców i bez konserwantów.Ideał! Do jabłek i gruszek możemy dodać pokrojone daktyle, a kruszonkę zrobić również w tradycyjny sposób. Wybór należy do Ciebie! :-)
Uwaga crumble niebezpiecznie poprawia humor! :-)
Przepis:
2 duże jabłka
2 gruszki
1 łyżka cukru trzcinowego
1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
"Kruszonka"
Szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki płatków migdałowych
1/4 szklanki otrębów
1 łyzka cynamonu
2 łyzki oliwy z oliwek
Jabłka i gruszki obrać, podzielić na ćwiartki wyciąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki. Włożyć do garnka z grubym dnem, wlać sok pomarańczowy i dodać cukier. Podrzewać przez 15 min na niewielkim ogniu.
"Kruszonka"
Platki owsiane połączyć z migdałami, otrębami, cynamonem i oliwą z oliwek.Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć, tak aby oliwa połaczyła się ze wszystkimi składnikami.
Po 15 min podgrzewania przełożyć owoce (odsączyć z soku) do naczynia żaroodpornego, polać kilkoma łyżkami syropu i przykryć kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec przez ok.15 min, aż kruszonka się zarumieni.
Podajemy z dużą łyżką jogurtu naturalnego, i porcją ulubionych suszonych owoców (żurawina, rodzynki, daktyle).
Jeśli nie lubimy płatków owsianych możemy zrobić tradycyjną kruszonkę.
Mój sprawdzony przepis na kruszonkę:
90g. masła
125 g. mąki
80 g. cukru pudru
szczypta soli
Masło kroimy w drobne kawałki, przenosmy do miski razem z sypkimi składnikami i rozcieramy palcami na idealną kruszonkę. :)
SMACZNEGO! :-)
Nie tylko crumble, ale i sok crumblowy. ;-) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz