piątek, 19 października 2012

Makaron razowy z rucolą and more :-)



Są w kuchni połączenia smaków, które gwarantują kulinarny sukces i tym samym ucztę dla podniebienia. Myślę, że kombinacja rucoli, suszonych pomidorów, kaparów, i octu balsamicznego jest jednym z nich.
Dzisiejsza propozycja idealnie nadaje się na lekki, szybki i prosty obiad. Pamiętamy żeby nie przesadzić z ilością oliwy z oliwek na której smażymy kurczaka, suszone pomidory, które dodajemy później mają same w sobie sporo oliwy. Polecam zakup kuchennego pędzelka, który rozprowadza oliwe po patelni, tym samym ogranicza jej ilość (nie musimy dodawać dużo tłuszczu, żeby pokryć całe dno patelni).
Co do kaparów pamiętajmy, żeby dodawać je pod sam koniec gotowania, za długo poddane duszeniu czy smażeniu tracą swoje walory smakowe.
Czekam na Wasze sugestie, dotyczące tego co chcielibyście widzieć na blogu. Ostatnio cały czas chodzi mi po głowie post o przyjmowaniu gości, co o tym myślicie?  Pozdrawiam serdecznie i zyczę smacznego.  :-)


Przepis: (2 porcje)

100 g. makaronu razowego penne
300 g. piersi z kurczaka
10 suszonych pomidorów
50 g. kaparów
rucola
ząbek czosnku (jeśli lubimy zdecydowany czosnkowy smak możemy dodać więcej)
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól i pieprz do smaku

Pierś z kury myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na dość sporą kostkę. Rucolę płuczemy pod bierzącą wodą i osuszamy.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente.Mój idealny czas na gotowanie pełnoziarnistego penne al dente wynosi 9 min.Gotowy makaron odsączamy i odstawiamy.
W tak zwanym między czasie ;-) rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelni, wyciskamy ząbek czosnku (pilnujemy, żeby się nie przypalił inaczej będzie gorzki) następnie dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do posmażonego mięsa dodajemy pokrojone suszone pomidory, dokładnie mieszamy z kurczakiem, tak aby wszystkie składniki się połączyły.Dusimy razem ok.5 min.Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy.Następnie podnosimy pokrywę i dodajemy ok. 3 łyżki octu balsamicznego, nie przykrywamy, aby ocet odparował, pozostawiąjąc po sobie tylko znakomity smak. :) Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz, kapary, dokładnie mieszamy i dusimy razem jeszcze ok. 2 min. Po tym czasie przekładamy na talerz, dekorujemy rucolą (patrz zdjęcie:) ) , albo mieszkamy ją razem z makaronem.

I gotowe! :-)


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...