Gdybym musiała wybrać rodzaj potrawy jaka najczęściej gości
w moim codziennym menu, to zdecydowanie byłoby coś w stylu dzisiejszej
propozycji.
Połączenie razowego makaronu, dużej ilości warzyw,
ulubionego sera (mięsa) i oliwy, to bardzo szybki i zdrowy sposób na obiad.
Doskonale nadaje się do zapakowania w Lunchbox i zabrania ze sobą wszędzie
gdzie go potrzebujemy. Rodzaj dodatków jakie użyjemy zależy tylko i wyłącznie
od Naszych upodobań, fantazji oraz zawartości lodówki. ;-)
W dzisiejszej propozycji wykorzystałam różne rodzaje
razowego makaronu, czerwoną paprykę, pomidory, rzodkiewkę i świeżą bazylię.
Dressing przygotowałam na bazie oliwy z oliwek, musztardy Dijon, octu
balsamicznego i suszonych pomidorów.
Mam nadzieję, że moja wersja zainspiruje Was do stworzenia
własnej, wyjątkowej kompozycji smaków.
Od dzisiaj możecie też odwiedzać i obserwować Rucolowy
profil na instagramie. Znajdziecie go pod nazwą użytkownika @rucolaandmore, lub pod adresem http://instagram.com/rucolaandmore# Zapraszam!
http://instagram.com/rucolaandmore# |
Przepis:
50g. razowego makaronu
Rzodkiewka
Pomidorki koktajlowe
Świeża bazylia
30 g. sera feta
Świeżo mielony pieprz i sól
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1,5 łyżeczki musztardy Dijon
2 suszone pomidory
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Po
ugotowaniu odcedzamy i schładzamy pod zimną wodą. Wykładamy na talerz.
Warzywa i zioła płuczemy, kroimy i układamy na makaronie. Ser feta
kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, układamy na warzywach. Przygotowujemy
dressing: suszone pomidory drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polewamy gotowym dressingiem naszą sałatkę.
Smacznego!
that looks delicious!
OdpowiedzUsuńwspaniały blog kulinarny,chętnie coś odgapię:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda na pewno zrobie:) pozdr i zapraszam do nas
OdpowiedzUsuń