środa, 8 maja 2013

Makaron razowy z warzywami.




Gdybym musiała wybrać rodzaj potrawy jaka najczęściej gości w moim codziennym menu, to zdecydowanie byłoby coś w stylu dzisiejszej propozycji.
Połączenie razowego makaronu, dużej ilości warzyw, ulubionego sera (mięsa) i oliwy, to bardzo szybki i zdrowy sposób na obiad. Doskonale nadaje się do zapakowania w Lunchbox i zabrania ze sobą wszędzie gdzie go potrzebujemy. Rodzaj dodatków jakie użyjemy zależy tylko i wyłącznie od Naszych upodobań, fantazji oraz zawartości lodówki.  ;-)
W dzisiejszej propozycji wykorzystałam różne rodzaje razowego makaronu, czerwoną paprykę, pomidory, rzodkiewkę i świeżą bazylię. Dressing przygotowałam na bazie oliwy z oliwek, musztardy Dijon, octu balsamicznego i suszonych pomidorów.
Mam nadzieję, że moja wersja zainspiruje Was do stworzenia własnej, wyjątkowej kompozycji smaków.

Od dzisiaj możecie też odwiedzać i obserwować Rucolowy profil na instagramie. Znajdziecie go pod nazwą użytkownika @rucolaandmore, lub pod adresem http://instagram.com/rucolaandmore#  Zapraszam!

http://instagram.com/rucolaandmore#


Przepis:
50g. razowego makaronu
Rzodkiewka
Pomidorki koktajlowe
Świeża bazylia
30 g. sera feta
Świeżo mielony pieprz i sól

Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1,5 łyżeczki musztardy Dijon
2 suszone pomidory



Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i schładzamy pod zimną wodą. Wykładamy na talerz.
Warzywa i zioła płuczemy, kroimy i układamy na makaronie. Ser feta kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki, układamy na warzywach. Przygotowujemy dressing: suszone pomidory drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy gotowym dressingiem naszą sałatkę.
Smacznego!



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...