piątek, 19 kwietnia 2013

Obiad do 500 kcal, czyli Paski z kurczaka w sezamie plus makaron razowy z roszponką i dressingiem pomarańczowo-cytrynowym.


Obiad wymyślony na szybko i z połączenia łatwo dostępnych składników. Oczywiście  możecie pokroić kurczaka w cieńsze paski, moje ze względu na brak czasu były nieco większe. ;-)

Przepis: 


Kurczak:
Połówka piersi z kurczaka
3 łyżki sezamu
białko jaja
oliwa do smażenia

Sałatka:

30-40 g. makaronu razowego w formie świderków (może być penne)
duża garść roszponki
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
suszone oregano
Połowa pomarańczy
Połowa cytryny
Oliwa z oliwek (lub olej z orzechów włoskich)
sól

Przygotowanie:

Kurczak:

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, i pokroić na dość cienkie paski (grubość w zależności od upodobań i czasu ;-) ). Paski oprószyć solą. Sezam wyłożyć na płaski talerzyk, białko wbić do miseczki. Kurczaka kolejno zamoczyć w białku, a następnie obtoczyć w sezamie. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć paski na małym ogniu, co jakiś czas obracając, aby równo się usmażyły.

Sałatka:

Ugotować makaron razowy al dente. Odcedzić i schłodzić pod zimną wodą, a następnie przełożyć do miseczki. Dodać wcześniej umytą roszponkę, umyte i pokrojone pomidorki oraz oliwki, posypać suszonym oregano. Doprawić odrobiną soli.
Przygotować dressing. Wycisnać sok z połowy cytryny, dodać 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie zamieszać. Polać dressingiem wcześniej przygotowaną sałatkę, zamieszać.
Smacznego! :-)




1 komentarz:

  1. Apetycznie. Jednak dietetycy twierdzą, że nie powinno się smażyć na oliwie (z oliwek). Zastąpiłabym ją olejem kokosowym.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...