poniedziałek, 3 grudnia 2012

Ciasteczka quinoa


Dzisiaj zdrowa alternatywa, dla słodkich ciasteczek, z  dodatkiem pełnoziarnistej mąki, migdałów, żurawiny i kaszy quinoa. Quinoa, czyli komosa ryżowa gościła już na moim blogu, ale w wersji nieco bardziej wytrawnej. Jednyną trudnością, w ich wykonaniu jest to, że lubią sie przypalić. :-)

Przepis:

1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
100 g. masła
1 szklanka ugotowanej kaszy quinoa, czyli ok. 1/3 szklanki suchej kaszy
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki płatków migdałowych

Nagrzewamy piekanik do 200C (termoobieg). Kaszę gotujemy, i studzimy.Możemy ugotować ją dzień wcześniej. Mąkę, sól, sodę, proszek, bakalie, płatki owsiane i komosę ryżową mieszamy w dużej misce.



Do osobnej miski dodajemy cukier, miód i masło, następnie całość miksujemy ok. 3 min, aż do uzyskania gładkiej masy, dodajemy jajka i miksujemy jeszcze przez 1-2 min.
Wlewamy naszą masę do suchych składników, dokladnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Dłońmi formujemy okrągłe kuleczki, które następnie nieco spłaszczamy, i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Zostawiamy ok. 1 cm. odległości pomiedzy ciasteczkami.



Wkładamy do piekarnika na ok. 12- 15 min. Pilnujemy, bo lubią się przypalić. :-) Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie. Dobrze, że są zdrowe. A odpowiednie przypilnowanie zapobiegnie przypaleniu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekwy pomysł na wykorzystanie komosy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję na pewno, powinnam mieć jeszcze komosę w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szalenie ciekawy przepis! Quinoa bardzo lubie w wytrawnych daniach, wiec nie omieszkam sprobowac w slodkim wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo za ciepłe słowa i polecam pyszne ciasteczka. :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...