czwartek, 8 listopada 2012

Muffiny razowo-bananowe z migdałami.Naturalne antydepresanty :-)




Było ciasto dla sceptyków, więc teraz czas na muffiny dla wątpiących. :-) Oczywiście wątpiących w swoje kulinarne możliwości, chociaż zważając na ich dokonały smak zapewne rozwieją i inne życiowe wątpliwości. ;-) Bardzo proste i szybkie, doskonałe na długie, jesienne wieczory, spędzane przy filiżance gorącej herbaty.
Przepis opracowałam metodą prób i błędów, w końcu udało mi się stworzyć idealne proporcje.
Polecam i życzę smacznego. :-)


Przepis:


100 g. mąki pszennej
100 g. mąki pszennej razowej
100 g. płatków owsianych (błyskawicznych)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100 g. cukru trzcinowego ( ja używam drobnego Demerara)
4 małe lub 3 duże, dojrzałe banany
100 ml. maślanki
1 jajko
60 g. masła
50 g. migdałów w płatkach

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Formę do mufinek, wykładamy papierowymi foremkami.
Łączymy obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, cukier trzcinowy i migdały. Mieszamy. W niewielkim rondelku podgrzewamy masło, aż do roztopienia. Odstawiamy do schłodzenia. Do blendera albo do osobnej miski wkładamy banany (obieramy ze skórki i łamiemy na mniejsze części), dodajemy maślankę, blendujemy. Pod koniec dodajemy jajko i schłodzone roztopione masło, miksujemy przez chwilę, następnie wlewamy całość do suchych składników i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Napełniamy ciastem foremki do 7/8 ich wysokości. Pieczemy przez 20 min. Wyjmujemy z piekarnika, ostudzamy.
Smacznego! A nie mówiłam, że proste? :-)







3 komentarze:

  1. Potrzebuję takich :-)
    Smaki połączone idealnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i również pozdrawiam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeju, jakie pyszne babeczki <3 Idealne do kawy! I nawet zdrowe, bo z mąki razowej. Zdecydowanie przypadły mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...