Obiad wymyślony na szybko i z połączenia łatwo dostępnych składników. Oczywiście możecie pokroić kurczaka w cieńsze paski, moje ze względu na brak czasu były nieco większe. ;-)
Przepis:
Kurczak:
Połówka piersi z kurczaka
3 łyżki sezamu
białko jaja
oliwa do smażenia
Sałatka:
30-40 g. makaronu razowego w formie świderków (może być penne)
duża garść roszponki
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
suszone oregano
Połowa pomarańczy
Połowa cytryny
Oliwa z oliwek (lub olej z orzechów włoskich)
sól
Przygotowanie:
Kurczak:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, i pokroić na dość cienkie paski (grubość w zależności od upodobań i czasu ;-) ). Paski oprószyć solą. Sezam wyłożyć na płaski talerzyk, białko wbić do miseczki. Kurczaka kolejno zamoczyć w białku, a następnie obtoczyć w sezamie. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć paski na małym ogniu, co jakiś czas obracając, aby równo się usmażyły.
Sałatka:
Ugotować makaron razowy al dente. Odcedzić i schłodzić pod zimną wodą, a następnie przełożyć do miseczki. Dodać wcześniej umytą roszponkę, umyte i pokrojone pomidorki oraz oliwki, posypać suszonym oregano. Doprawić odrobiną soli.
Przygotować dressing. Wycisnać sok z połowy cytryny, dodać 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie zamieszać. Polać dressingiem wcześniej przygotowaną sałatkę, zamieszać.
Smacznego! :-)
Apetycznie. Jednak dietetycy twierdzą, że nie powinno się smażyć na oliwie (z oliwek). Zastąpiłabym ją olejem kokosowym.
OdpowiedzUsuń