sobota, 10 listopada 2012
Granola z miodem, migdałami i słonecznikiem
Dzisiaj przepis na domową Granolę, będącą zdrową alternatywą dla płatków śniadaniowych.Najwazniejszą rzeczą w trakcie przygotowywania Granoli, jest mieszanie jej podczas pieczenia i wnikliwa obserwacja poziomu wypieczenia.Wystarczy jej kilka minut, aby się przypalić. Także uważamy. :-)
Przepis:
200 g. płatków owsianych, górskich
50 g. migdałów w formie płatków
50 g. ziaren słonecznika
30 g. ziaren sezamu
30 g. ziaren siemienia lnianego
skórka z jednej pomarańczy
50 g. masła
5 łyżek miodu
1 łyżeczka imbiru
suszona żurawina
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C.Mieszamy suche składniki. Rozpuszczamy masło, mieszamy z miodem, podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników.Dodajemy skórkę startą z pomarańczy.Mieszamy.Polewamy sosem mieszankę suchych składników.Dokładnie mieszamy, wykładamy całość na blachę, wyłozoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 20 min., kilkakrotnie mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie mieszamy z żurawiną. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić kiedyś sama granolę ;) Musi być świetna w smaku
OdpowiedzUsuńwielkie mi odkrycie
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDomowa granola to jest to!!!
OdpowiedzUsuń