czwartek, 15 listopada 2012

Chleb razowy z ziarnami, na miodzie


Każdy kto pasjonuje się kuchnią, powinien chociaż raz w życiu upiec chleb. Przygotowanie wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale satysfakcja z własnoręcznie upieczonego bochenka jest niesamowita.
Dzisiaj zamieszczam przepis autorstwa jednego z moich ulubionych kucharzy, czyli Gordona Ramsay'a.
Bardzo podoba mi się jego osobowość i bezkompromisowość, a od kiedy dowiedziałam się, że biega w maratonach mam do Niego jeszcze większy szacunek.

Przepis:
15 g. swieżych drożdzy
275 ml letniej wody
225 g mąki pszennej razowej
225 g. mąki pszennej białej
1,5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
50 g. mieszanki ziaren ( po 2 łyżeczki ziaren dyni, siemienia lnianego, sezamu i słonecznika)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka do posmarowania

Przygotowujemy rozczyn z drożdzy.Kruszymy drożdze do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki pszennej, pół szklanki letniej wody, mieszamy i odstawiamy na 15 min. do spienienia. Jeśli  rozczyn nie chce się pienić, może to oznaczać, że użyta woda była albo za gorąca, albo za chłodna.
Wsypujemy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i mieszankę ziaren, mieszamy. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, miód, rozczyn i pozostałą wodę.Wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie miękkie, ale nie zbyt klejące.
Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią samoprzylegającą, i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, tak aby dwukrotnie zwiększyło objętość.
Po godzinie, wykładamy ciasto na blachę wyłozoną papierem do pieczenia.Dzielimy ciasto na dwie częśći i z każdej formujemy owalny bochenek.Smarujemy oliwą z oliwek i przykrywamy folią samoprzylegającą.Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, tak aby bochenki podwoiły swoją objętość.

Przed...

 
...i po! Tak wyrosły, że nie zmieściły się w kadrze. ;-)

Rozgrzewamy piekanik do 200 C.Zdejmujemy folię samoprzylegającą, i smarujemy bochenki warstwą mleka. Pieczemy przez 20-25 min, aż bochenki się zarumienią.Zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. :-)


3 komentarze:

  1. Zrobilam chlebek. Pychotka! Tylko nastepnym razem zrobie jeden duzy bochenek zamiast dwoch mniejszych (chyba tak mozna?).
    Tamaro, widze,ze lubimy podobne smaki i na pewno wykorzystam jeszcze niejeden przepis. Zagladam na wiele blogow kulinarnych i robilam juz wiele przepisow w nich podanych ale czuje, ze Twoj blog bedzie dla mnie numerem 1 (i nie pisze tego, zeby sie podlizac). Najczesciej jeden, dwa przepisy z jednego bloga przypadna mi do gustu a reszta jest dobra ale nie na tyle, zebym potrawe robila ponownie lub regularnie. U Ciebie wyprobowalam dopiero dwa i to byly dwa strzaly w 10.!
    Przepraszam na skladnie, pisze na szybko.:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziękuję! Możesz zrobić jeden większy, tylko musisz zmienić wtedy czas pieczenia. Bardzo mi miło, że lubimy podobne smaki. :-) Jestem zaskoczona taką ilością ciepłych słów, jeszcze raz dziękuję i mam nadzieję, że jeszcze coś przypadnie Ci do gustu. :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...